Wakacyjne mieszkanie w Sopocie – przytulność i harmonia

0
173

Duże przeszklenia, stonowane kolory i aranżacyjna konsekwencja to główne wyznaczniki nowego projektu architektów z pracowni JT Grupa – wakacyjnego apartamentu w nadmorskim kurorcie. Wnętrza tego mieszkania zapraszają do odpoczynku, spotkań z najbliższymi, chwilowego odcięcia się od obowiązków i zobowiązań.

Apartament o metrażu 80 m2 znajduje się na nowoczesnym osiedlu w Sopocie i jest miejscem na okazjonalny wypoczynek. Inwestorzy to para z dwójką dzieci, która chciała na weekendy wpadać do Sopotu się zregenerować, pobyć ze sobą, nacieszyć się morzem. W mieszkaniu znajduje się duży salon z aneksem kuchennym i wyspą, dwie sypialnie oraz dwie łazienki – jedna prywatna przy sypialni rodziców i druga ogólnodostępna. W całym mieszkaniu przede wszystkim postawiono na biel, którą w części dziennej przełamano szarością w postaci kanapy, dywanu, zasłon i poduszek oraz czarnymi elementami – kinkietami, stolikami kawowymi i lampą. Natomiast w sypialniach wprowadzono  trochę koloru – u rodziców w postaci bordowych poduszek i narzuty, a w pokoju dzieci ciemno niebieskich tekstyliów oraz malarskiej, granatowej tapety z wzorem akwarelowych gór.

Priorytetem przestrzeń dla relaksu

Z uwagi na przeznaczenie oraz założenia mieszkania bardzo dużo uwagi poświęcono części wspólnej, gdzie stworzono atmosferę sprzyjającą wypoczynkowi.  Już na etapie planowania układ został zmodyfikowany – zamkniętą kuchnię otworzono na salon tak, aby powstała obszerna strefa relaksu. Sam salon został maksymalnie poszerzony, co razem z bardzo dużą ilością przeszkleń (dwie ściany pokryte są wysokimi oknami) stworzyło komfortowe miejsce, w których wszyscy domownicy znajdą swój azyl. W centrum salonu stanęła duża, wygodna, narożna sofa marki Sits oraz dodatkowo miękki fotel Oyster marki Comforty. Dodatkowo na ścianie obok sofy pomiędzy oknami umieszczono projektowane lustro, które jeszcze bardziej powiększyło optycznie wnętrze. Całość dopełnił dywan Linie design oraz komoda zaprojektowana przez JT Grupa.

Kuchnia subtelnym dodatkiem do salonu

W części kuchennej celowo zrezygnowano ze stołu – zastępując go wielofunkcyjną, dużą wyspą. Nad nią zawieszono zjawiskowy okap w formie kryształowej lampy firmy Elica, model Star. Wyspa pomimo gabarytów wydaje się lekka optycznie, dzięki  zastosowaniu białych frontów szafek i konglomeratu kwarcowego firmy Compac o rysunku kamienia statuario venato. Całą forma przypomina bardziej mebel niż tradycyjną kuchenną zabudowę. Fronty są w formie delikatnych kasetonów, co koresponduje z pozostałymi ścianami mieszkania, gdzie została użyta sztukateria. Ciekawym akcentem w kuchni jest dolny pas szafek górnych, których fronty pokryte są fornirem kamiennym w srebrzystym wykończeniu.

Funkcjonalność w każdej strefie

W całości mieszkania duży nacisk położono na dopasowanie przestrzeni do potrzeb właścicieli. Dlatego wszystkie zabudowy stolarskie zostały zaprojektowane przez architektów z JT Grupy i są dedykowane tej przestrzeni. Tak powstała obszerna szafa we wnęce korytarza mieszcząca przestrzeń gospodarczą. Mebel ma fronty ramkowe wykończone szarym fornirem i grafitowym lustrem, uzupełnione pięknymi uchwytami marki super front. Korytarz prowadzi do łazienki ogólnej, utrzymanej w czarno-białej kolorystyce oraz dwóch sypialni – rodziców i dzieci.

Sypialnie z myślą o prywatności

Pokój rodziców utrzymany jest w jasno-szarej kolorystyce – szara materiałowa tapeta oraz białe zabudowy. Dodatkowo zastosowano złote akcenty w postaci lamp czy uchwytów „kulek” przy szafie. Szafa ma zaoblony narożnik, jest to detal, który dodatkowo powiększa przestrzeń. Łóżko z tapicerowanym zapleckiem, w kolorze szarym wpisuje się w układ sztukaterii na ścianie. Z sypialni mamy dostęp do prywatnej łazienki, którą podobnie jak  ogólną, urządzono w czarno-białej kolorystyce. Jasne płytki w formie jodełki marmurowej na ścianie prysznica w kontraście do ciemnej podłogi. Umywalka wpuszczana, wykończona marmurowym blatem z piękną, czarną szafka pod spodem stworzoną według projektu JT Grupa. Płyciny szafki z małymi półwałkami. Sypialnia dzieci pełni również rolę sypialni gościnnej, dlatego łóżka są typu hotelowego z możliwością rozłączania i złączania. Stoją one na tle malarskiej, granatowej tapety firmy Sandbergwallpaper, wzór Midnatt z akwarelowymi górami. Podobnie jak w sypialni rodziców mamy białą szafę z zaoblonym narożnikiem. Jednak forma frontów jest już nieco inna – są nafrezowane w romby, również uzupełnione o mosiężne uchwyty polskiej marki Plankton, model Obol.  Natomiast uchwyty do szuflad to model Luciola. Pomimo, że całość mieszkania jest w jasnych barwach, nie jest ono zimne w odbiorze, a to za sprawą ciepłej, dębowej podłogi, jak również fornirów na meblach czy miękkich, miłych w dotyku zasłon.


Fot. ayuko studio

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here